Na hlavný obsah

Menekültügyi munkacsoportot hozott létre a központi válságstáb

A munkacsoport létrehozása az átmeneti menekült státuszért folyamadók növekvő száma miatt szükséges.

Menekültügyi munkacsoportot hozott létre a központi válságstáb
Vladimír Lengvarský Foto: TASR

Eddig több mint 2 000 ukrajnai menekült kért átmeneti menedéket Szlovákiában – jelentette be Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter péntek délután a Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszterrel, valamint a belügyminisztérium a határon szolgálatot teljesítő szerveinek vezetőivel közös sajtótájékoztatóján, amelyre a felsőnémeti határátkelőnél tett látogatásukat követően került sor.

Roman Mikulec belügyminiszter, aki egyúttal a központi válságstáb elnöke is, a látogatását követően először összefoglalta a válságstáb által péntek délelőtt jóváhagyott intézkedéseket. Ezek értelmében többek között létrejön egy olyan minisztériumközi munkacsoport, amely az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatos feladatok koordinációjáért felel majd.

„Az egyes minisztériumok delegálták a saját képviselőiket, akik a nap 24 órájában, a hét minden napján felelnek majd az egyes tevékenységek koordinációjáért. Egyrészt közvetlenül a terepen, tehát a határokon, másrészt, ha problémák adódnak, amelyeket felsőbb szintre kell továbbítani, mert politikai vagy stratégia döntés meghozatalára van szükség, azt is ők felügyelik” – magyarázta Mikulec, aki ismételten hangsúlyozta, a belügyminisztérium elsődleges célja, hogy a lehető legtöbb ukrán állampolgárnak nyújtson segítséget. Ennek kapcsán köszönetet mondott Szlovákia lakosainak, a civil szervezeteknek, valamint a határátkelőknél szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak a szolidalitásukért és az önzetlen segítségükért. A belügyminiszter külön kiemelte a külföldi partnerektől érkező segítséget. Csehország például 50 rendőrt küldött, akik jelenleg is a szlovák kollégáik munkáját segítik.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bízik benne, hogy a határátkelőkön, valamint a későbbiekben a menekültek hosszabbtávú tartózkodásának ideje alatt is sikerül majd megfelelő egészségügyi ellátást biztosítani mindenkinek. Külön kiemelte, tegnap este óta minden határátkelőhelyen található egy mentőautó és egészségügyi csapat is. A tárcavezető szerint a határon történő tesztelés járványügyi szempontból bír túl nagy jelentőséggel.

Ján Orlovský, a belügyminisztérium migrációs hivatalának vezetője arról számolt be, hogy az érkező személyeknek minden segítséget megadnak, ha tovább szeretnének utazni egy másik országba.  

Marián Dritomský, a belügyminisztérium válságkezelési főosztályának igazgatója megerősítette, az Európai Bizottsággal, valamint a többi tagállammal folytatott egyeztetéseket követően, Szlovákiában hamarosan létrejöhet egy logisztikai centrum, amely a tagországok által Ukrajnának nyújtott humanitárius segítség hatékony elosztását hivatott majd biztosítani.

Robert Gucký, a Határ- és Idegenrendészet munkatársa elmondta, hogy az orosz invázió kezdete óta 90 000 ember lépte át a határt. Az érkezők 86 százaléka ukrán nemzetiségű, a csoporton belül pedig az édesanyák és a gyermekeik képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Közülük eddig több mint 2 000 ukrajnai menekült kért átmeneti menedéket Szlovákiában. Mikulec szerint fel kell készülnünk további menekülthullámok érkezésére is, ami miatt szerinte elengedhetetlen az európai szintű együttműködés.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban