Na hlavný obsah

Március 1-től az ukrán állampolgárok és a hozzátartozóik átmeneti menedéket kapnak Szlovákiában

Az ideiglenes menedékért folyamodó személyek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egészségügyi ellátást is igényelhetnek. Ez abból a határozatból következik, amelyet hétfőn hagyott jóvá a kormány. Az átmeneti menedék biztosítása 2022 végéig tart.

Március 1-től az ukrán állampolgárok és a hozzátartozóik átmeneti menedéket kapnak Szlovákiában
Foto: TASR

Az átmeneti menedék iránti kérelmek egyszerűsített és gyorsított „elbírálása“ azokat a személyeket érinti majd, akik hitelesen igazolni tudják a személyazonosságukat és az állampolgárságukat. A nem ukrán állampolgároknak azt kell igazolniuk, hogy rokoni kapcsolat fűzi őket ukrán állampolgárhoz.

Ideiglenes menedéket nem kaphatnak azok a személyek, akiknek a Szlovák Köztársaság területén van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük, a menedékjoggal rendelkezők, illetve a menedékkérők sem. Az ideiglenes menedék kormány általi jóváhagyása azt is jelenti, hogy az Ukrajnából menekülők részére létesített hotspotok megkezdik a működésüket. Egyelőre négy kelet-szlovákiai településen – Utcáson, Ugaron, Felsőnémetiben és Nagyszelmencen – működik ilyen.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban