Na hlavný obsah

A szlovák politikai szcéna elítéli Putyin lépését

„Az úgynevezett népköztársaságok elismerése akadályozza a konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseket” – jelentette ki Zuzana Čaputová.

A szlovák politikai szcéna elítéli Putyin lépését
Foto: TASR/AP

A köztársasági elnök katonai agressziónak és megszállásnak nevezte az orosz fegyveres erők lépését Ukrajna területén. Véleménye szerint ez a nemzetközi jog és a területi integritás előkészített, szándékos, nem kiprovokált és indokolatlan megsértése Oroszország részéről, Ukrajna sérelmére, Szlovákia pedig határozottan elítéli ezt a lépést. Az államfő támogatásáról biztosította az Európai Unió és a NATO valamennyi intézkedését, beleértve a szükséges szankciókat is.

Vlagyimir Putyin lépését Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő is elítéli.

„Oroszország jelenlegi lépései nem vezetnek békéhez és végképp nem vezetnek jószomszédi viszonyhoz. A délkelet-ukrajnai szakadár ún. Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának elismerése egyenlő a nemzetközi jog megsértésével”

– jelentette ki az RTVS-nek adott nyilatkozatában Eduard Heger kormányfő.

Heger szerint Putyin lépése csupán az erőszak és a gyűlölet támogatása. Kitért arra is, hogy hogy hétfőn telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit biztosított a támogatásáról. Heger szerint az ukrán államfő egyértelműen kijelentette, hogy jelentős, uniós szintű anyagi támogatásra van szüksége. A kormányfő leszögezte: Szlovákia támogatja Ukrajna igyekezetét a NATO-hoz való csatlakozásra.

„A nemzetközi szerződések durva megsértése” – Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter ezekkel a szavakkal reagált Oroszország lépésére.

„Ez az egység még sohasem volt nagyobb. Eltökéltek vagyunk, hogy megvédjük magunkat. Garantálom – és kérem, ne értsék úgy, mint valami katonai üzenetet -, hogy a NATO védekezni fog, meg fogja védeni a területeit, ez nem is kérdéses. Az, ami történik, teljes mértékben elfogadhatatlan”

– jelentette ki a külügyminiszter.

Az ukrajnai helyzet miatt kedd délutánra Eduard Heger kormányfő rendkívüli ülésre hívta össze a Biztonsági Tanácsot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban