Na hlavný obsah

Februártól a dohányzás az eddiginél is drágább lesz

Keddtől az eddiginél is magasabb adót vetnek ki a dohánytermékekre, ami az árakon is meglátszik majd.

„Decemberben átlagosan mintegy 14 százalékkal volt magasabb a dohánytermékek ára az egy évvel korábbihoz képest” – mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

A drágulás hátterében a dohánytermékek adóterhelésével kapcsolatos uniós szabályok állnak, amelyek miatt Szlovákiában is nő a dohánytermékek jövedéki adója. Míg 2017-ben egy húsz cigarettát tartalmazó doboz jövedéki adója a pénzügyminisztérium adatai szerint 1,97 euró volt, tavalyra ez 2,39 euróra nőtt. Február elsejétől a dobozonkénti jövedéki adó eléri a 2,54 eurót. A pénzügyminisztérium szerint emiatt átlagosan 20 centtel nőhet a dobozonkénti átlagár, amely így eléri a 4,10 eurót. Hogy pontosan mennyivel is nő a cigaretta ára, az azonban a gyártóktól függ.

„Az előzetes becsléseink szerint februártól átlagosan 30 centtel nőhet a cigaretta dobozonkénti ára” – ismerte el a napokban a sajtónak Ľubomír Bača, a dohánytermékek legnagyobb szlovákiai terjesztőjének számító GGT cég. vezérigazgatója.

A drágulás legnagyobb nyertese az állam. A pénzügyminisztérium előzetes becslései szerint csak a tavalyi adóemelésnek köszönhetően 109 millió euróval nagyobb összeg folyt be az államkasszába a dohányzóktól az egy évvel korábbihoz képest, idén és jövőre pedig ennél is nagyobb bevétel növekedésben reménykedik. (ujszo.com, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban