Na hlavný obsah

A koalíció és az ellenzék is reagált Čaputová kijelentéseire

Az ellenzék elégedetlen, a koalíció üdvözli az államfő álláspontját az USA-val kötendő védelmi szerződésről.

A koalíció és az ellenzék is reagált Čaputová kijelentéseire
Foto: TASR

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök üdvözölte az államfő kijelentését, miszerint támogatja a védelmi szerződés megkötését. A kormányfő szerint ez pozitív jelzés a nyilvánosság és Szlovákia NATO-szövetségesei számára egyaránt. Közleményében a miniszterelnök emlékeztetett: efféle keretszerződést már Lengyelország és Magyarország is kötött az USA-val. Heger szerint a lépéssel erősödne az Európai Unió keleti határvidékének védelmi képessége is.

A koalíció nem csalódott az államfőben

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter pozitívan értékelte az államfő felelősségteljes állásfoglalását. Amennyiben Čaputová megbízza, kész aláírni a védelmi szerződést a Szlovák Köztársaság nevében. A köztársasági elnök által említett interpretációs záradékkal a védelmi miniszter is azonosulni tud. Naď felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Unió 29 tagállama közül 23 már kötött hasonló szerződést az Egyesült Államokkal. A védelmi tárca vezetője elismételte: a szerződés létrejötte nem jelenti azt, hogy amerikai bázisok jönnek létre Szlovákiában, és nincs szó sem atomfegyverekről, sem az ország szuverenitásának veszélyeztetéséről.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter szintén üdvözli az államfő álláspontját. A külügyi tárca vezetője szerint Čaputová kijelentései az államfő Szlovákia védelméről és biztonságáról való konzisztens álláspontját tükrözik.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a koalíciós Za ľudí elnöke is úgy gondolja, hogy a köztársasági elnök álláspontja fontos jelzés a NATO azon tagállamainak, amelyek már kötöttek hasonló szerződést az Egyesült Államokkal. Remišová reakciójában leszögezte, hogy a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí, támogatja majd a védelmi szerződés megkötését a parlamenti szavazás során.

A Čaputová által említett interpretációs záradék az SaS szerint eloszlathatja az USA-val kötendő védelmi szerződés mentén terjedő álhíreket. Richard Sulík pártja ezért tiszteletben tartja az államfő nyilatkozatát.

Az ellenzék továbbra is elégedetlen

Az államfő szlovákellenes és egyértelműen amerikapárti hozzáállása rendkívül jelentős indok a népszavazás kiírására – véli Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke, aki az interpretációs záradék ötletét egyenesen az arrogancia csúcsának tartja.

A parlamenten kívüli Hlas csalódott az államfő kijelentése miatt, amely szerint Čaputová nem küldi az Alkotmánybíróságra az Egyesült Államokkal kötendő védelmi szerződést. Az interpretációs záradékot nem tartják megoldásnak. A Peter Pellegrini vezette párt szerint a dokumentum alkotmányosságát a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága jelentheti ki, nem pedig az államfői hivatal.

A parlamenten kívüli SNS szintén az államfő azon lépését illette kritikával, hogy Čaputová nem küldte az Alkotmánybíróság elé a dokumentumot. Az SNS felszólította a köztársasági elnököt, hogy értékelje át álláspontját. A párt szerint Čaputová egyetlen célja, hogy meggyorsítsa a védelmi szerződés aláírásának folyamatát. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban