Na hlavný obsah

Tömeges megbetegedésekre készülnek a munkáltatók

A munkáltatók már készülnek a koronavírus negyedik hullámára. Az eddigi változatoknál jóval fertőzőképesebb omikron variáns miatt a Munkaadók Országos Szövetsége a várható munkaerőhiányra figyelmeztet. Emiatt arra kérik a kormányt, hogy időben tegyék meg a szükséges intézkedéseket, amelyek egyik a karantén időtartalmának lerövidítése.

Tömeges megbetegedésekre készülnek a munkáltatók

Több ország tapasztalatait figyelembe véve kijelenthető, hogy a koronavírus új omikron variánsa, amely az eddigi mutációknál jóval fertőzőképesebb, az államok alapvető működésének biztosítását fenyegeti. Az Egyesült Királyságban például olyan mértékű munkaerőhiány lépett fel a tömegközlekedésben, hogy több járatot is meg kellett szüntetniük.

Emiatt a szlovákiai munkáltatók már megkezdték a válságtervek kidolgozását. Az egyes vállalatok folyamatosan tesztelnek, betartják az alkalmazottak beosztását a munkaidőn belül, a munkavállalókat pedig továbbra is az oltás felvételére motiválják.

Martin Hošták, a Munkaadók Országos Szövetségének titkára azonban a legrosszabbtól tart.

„A munkáltatók nagyrésze hosszú ideje munkaerőhiánnyal küzd. Ez a pozitív esetek számának ugrásszerű növekedésével kombinálva a termelés szüneteltetéséhez, esetleg az üzemek teljes bezáráshoz is vezethet”

– magyarázta Hošták.

A munkáltatók ezért arra kérik a kormányt, álljanak elő egy hatékony tervvel, amely jelentősen növelheti a lakosság oltási hajlandóságát. Ezen kívül szeretnék, ha rövidülne a karantén időtartama is.

„Az egyik lehetséges megoldás a karantén lerövidítése, amely gazdasági szempontból egy egyértelmű intézkedés, így érthető a vállalkozók kérése. A szakértőknek azonban felül kell vizsgálnia az egészségügyi szempontokat is”

– hangsúlyozta Viliam Pálenik, a Szlovák Tudományos Akadémia elemzője.

Juraj Kopáček, a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja Virológiai Intézetének tudományos igazgatója úgy látja, a karantén lerövidítése előnyös megoldás lehet.

„Amennyiben valaki felvette a védőoltást és tünetmentesen vészeli át a betegséget, akkor 5 nap után egész nyugodtan visszatérhet a munkahelyére”

– mondta Kopáček.

Az egészségügyi tárca folyamatosan figyeli a belföldi és a külföldi járványhelyzetet. Ezen kívül mindent megtesznek a lakosok egészségének és életének megóvása érdekében.

Zuzana Eliášova, a minisztérium szóvivője némi türelmet kért. Azt ígérte, a szakértők hamarosan véleményt mondanak a munkáltatók kéréseiről.

„A javaslatok kapcsán továbbra is zajlanak a megbeszélések, ezt követően átfogó tájékoztatást nyújtunk majd”

– jelentette ki Eliášová.

Richard Sulík gazdasági miniszter megerősítette, hogy az alkalmazottaknak a jövőben is csupán heti egyszer kell majd teszteltetniük magukat. Sulík arról is szót ejtett, hogy az SAS sem zárja ki a karantén időtartamának módosítását.

A munkavégzést érintő konkrét intézkedésekről várhatóan a jövő hét folyamán tájékoztatnak majd. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban