Na hlavný obsah

Feketébe öltöztek az RTVS alkalmazottjai

Csütörtökön a közszolgálati média alkalmazottjai feketébe öltözve demonstráltak a kormány törvénytervezete ellen amellyel politikai kontroll alatt akarják tartani az intézményt.

Feketébe öltöztek az RTVS alkalmazottjai
Foto: SITA/Milan Illík

Fekete ruhába öltözött csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió alkalmazottainak nagy része, hogy kifejezze tiltakozását a törvény ellen, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány. Ennek értelmében megszűnne az eddigi RTVS. Helyette a közmédia Szlovák Televízió és Rádió név alatt működne.

A közmédia alkalmazottainak kezdeményezéséhez más szerkesztőségek, és művészek is csatlakoztak, mint a Markíza televízió, a SME és a Denník N napilapok szerkesztősége, valamint a pozsonyi Hviezdoslav színház. A műsorvezetők is fekete ruhában közvetítettek. A polgárok is csatlakoztak, akik fekete ruhás fotójukat osztották meg közösségi oldalukon, a #ciernydenRTVS vagy #stojimpriRTVS jelzővel.

“Nem akarjuk temetni magunkat. De ha a független és közszolgálati RTVS már a múlté, ezt a mai napot az RTVS fekete napjának nyilvánítjuk,” olvasható a közmédia alkalmazottainak nyilatkozatában.

Az ellenzék és számos civil szervezet bírálja a kulturális minisztérium által kidolgozott törvényt. Bár az eredetileg a törvényben szereplő programtanács mégsem alakul meg, helyette egy úgynevezett Etikai Bizottság ellenőrzi majd azt, hogy a sugárzott műsorok megfelelnek-e a közszolgálatiság követelményeinek.

Zora Jaurová a Progresszív Szlovákia parlamenti képviselője az RTVS szerda esti műsorában azt mondta, a megnevezés nem számít, mert a lényeg az, hogy ez a bizottság is cenzor szervként működik majd.

Vitapartnere Lukáš Machala a kulturális minisztérium szolgálati hivatalának vezetője azonban hangsúlyozta, hogy az Etikai Bizottság semmilyen módon nem avatkozik majd bele a programok tartalmába, feladata ugyanis az lesz, hogy ellenőrizze a programok közszolgálati jellegét.

Jaurová szerint azonban az a legfőbb gond a törvénnyel, hogy minden jogkör a Tanács kezében összpontosul majd, melynek tagjait a kulturális minisztérium és a parlament választja meg, így az a kormány ellenőrzése alatt lesz.

A kormány azzal is javítani akar a közmédia pénzügyi helyzetén, hogy több reklám sugárzását engedélyezné számára. Szakérők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a közmédia nem úgy működik, mint a kereskedelmi adók. Vlastimil Nečas a prágai Károly Egyetem médiatudományi tanszékéről azt mondta, előfordulhat, hogy a csatorna a reklámpiac szerint kezdi majd változtatni programstruktúráját. Ez pedig ellentétes lehet a közszolgálati média feladatával.

Az RTVS körüli változásokra Marek Maďarič, a Smer volt kulturális minisztere is reagált, aki nem ért egyet Robert Fico azon kijelentéseivel, hogy a közmédiában emberi jogok megsértésére kerülne sor, a polgárok tájékoztatásával kapcsolatban. Maďarič szerint jobb lenne, ha a kormány konkrét példákkal támasztaná alá az állításait.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban