Na hlavný obsah

Pavel szerint a külpolitikai véleménykülönbségek nem zavarhatják meg a csehek és szlovákok közötti kapcsolatokat

A cseh elnök nagy erőfeszítéseket akar tenni annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolat a lehető legjobb maradjon.

Pavel szerint a külpolitikai véleménykülönbségek nem zavarhatják meg a csehek és szlovákok közötti kapcsolatokat
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Petr Pavel cseh államfő szerint az egyes cseh és szlovák politikusok külpolitikával kapcsolatos véleménykülönbsége nem szabad, hogy megzavarja a két ország polgárai közötti kapcsolatokat. Ezt kedden mondta a Szlovákiával szomszédos Zlíni kerületben tett látogatása során.

„A magam részéről nagy erőfeszítéseket fogok tenni annak érdekében, hogy a Szlovákia és a Csehország közötti kapcsolatok minősége, különösen az emberek közötti kapcsolatok szintjén, a lehető legjobb maradjon. Nem szabad hagynunk, hogy ezt túlságosan befolyásolják az egyes külpolitikai kérdésekben mutatkozó eltérések. El kellene tudnunk választani ezt a vitát az általános emberi kapcsolatoktól“ – mondta Pavel.

Március elején Csehország elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi konzultációkat, válaszul Szlovákia ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjára. Ezt azzal indokolta, hogy nem ért egyet a szlovák kormány egyes külpolitikai lépéseivel, például Juraj Blanár szlovák diplomáciai vezető és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter törökországi találkozójával.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban