Na hlavný obsah

A parlament kulturális bizottsága jóváhagyta az FPU döntéshozatali hatáskörének megváltoztatására irányuló javaslatot

A kulturális minisztérium által jelölt tagokkal bővítik ki a szakértői értékelő bizottságokat.

A parlament kulturális bizottsága jóváhagyta az FPU döntéshozatali hatáskörének megváltoztatására irányuló javaslatot
Foto: SITA

A Művészeti Alap (FPU) támogatásainak odaítéléséről szóló végső döntéshozatali jogkört a szakértői értékelő bizottságoktól az Alap kibővített igazgatótanácsához kívánják áthelyezni, amelyben a kulturális minisztérium jelöltjei lesznek többségben.

A parlament kulturális és médiabizottsága keddi ülésén jóváhagyta a bizottság elnöke, Roman Michelko (SNS) által javasolt módosító javaslatot, amely az FPU költségvetésének 200 ezer euróval történő emelését is tartalmazza.

Az FPU támogatási tevékenységének egyes területein működő szakértői értékelő bizottságok tanácsadó testület státuszt kapnak, amelynek véleményét a tanács figyelembe veszi, de nem lesz kötelező érvényű.

Ugyanakkor a tanács tagjainak száma kilencről 13-ra emelkedik, amit a kulturális minisztérium által, szakmai javaslat nélkül kinevezett tanácstagok számának növelésével érnek el.

Ellenzéki képviselők már a múlt héten tiltakoztak a javaslat ellen, mivel a változtatásokat az alap közpénzjellege megszüntetésének és a független döntéshozatal eltörlésének tekintették.

„Ezek a javaslatok visszavisznek bennünket a mečiarizmus idejébe“ – mondta Dana Kleinert (PS) bizottsági tag.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban