Na hlavný obsah

Európa keleti részén a populizmus a nyugatin az apátia befolyásolja a választókat

A populista pártok jobban mobilizálják a korábban politikából kiábrándult választópolgárokat, míg a fiatalok egy része hátat fordít a közéleti ügyeknek.

Európa keleti részén a populizmus a nyugatin az apátia befolyásolja a választókat
Csehországból a választásra hazaérkezett fiatalok szavaznak a határhoz közeli Jókúton (Kúty) 2024. április 6-án a szlovákiai államfőválasztás második fordulójában. Foto: SITA/Pavol Machovič

A szlovák államfőválasztás második fordulójában kiemelkedően magas volt a választási kedv, eddig csak az 1999-es elnökválasztáson volt nagyobb a részvétel, akkor Rudolf Schustert választották meg Mečiar ellenében.

Ez alapján elmondható, hogy az utóbbi évtizedben egyre magasabb a voksolási hajlandóság és egyre többen járulnak az úrnákhoz hangot adni véleményüknek és ez a trend nem csak nálunk figyelhető meg, hanem Európa több, jobbára velünk szomszédos országában is, mint Lengyelország, Magyarország, Csehország.

A kontinens nyugati részén viszont az említett időszakban a választói részvétel enyhe csökkenését látni. A befolyásoló tényezők között szerepel az, hogy a fiatalokat egyre kevésbé érdekli a politika és tapasztalható egyfajta apátia és kiábrándultság a közélet iránt.

Milyen okokat látni a választói hajlandóság változásai mögött? Erről kérdezte Techet Péter külpolitikai szakértőt a bécsi székhelyű Duna-régió és Közép-Európa Intézet kutatóját Kálmán Norbert a pénteki Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban