Na hlavný obsah

Álom az álomban – egy személyiség érzete

Havadtőy Sámuel kiállítása a Liszt Intézetben.

Álom az álomban – egy személyiség érzete

„ eltűnt reményem csillaga,
mindegy, nappal vagy éjszaka,
való volt-e, vagy látomány,
ma már mi sem maradt nyomán.
Minden, mi van e bús világon,
álomba ködlő furcsa álom.“

Edgar Allan Poe versének címét idézi meg egy különleges életutat bejárt alkotó műveiből nyílt kiállítás Pozsonyban, ami igazi kuriózumot képvisel a szlovák főváros művészeti életében és amit, ha sietnek, még megtekinthetnek, miután még bő két héten át, egészen május másodikáig látogatható a magyar kulturális központban, a Liszt Intézetben.

Sam Havadtoy vagy Havadtőy Sámuel magyar származású angol-amerikai, nemzetközileg is jegyzett képzőművész és ismert lakberendező Londonban született magyar szülők gyermekeként.

A család 1956 nyarán tért vissza Magyarországra, ahonnan már nem volt visszaút, nehézségek közepette nőtt fel a kádári korszak kezdetén, tizenkilenc éves volt, amikor sikerült otthonról hazatérnie Londonba. Onnan vezetett az útja New Yorkba, ahol bekapcsolódott a metropolisz kortárs művészeti életébe, és ahol húsz éven át együtt élt, John Lennon özvegyével, Yoko Onóval. 

Havadtőy rendhagyó univerzumába, kivételes alkotói világába enged bepillantást mintegy a múlt csipkefüggönyének résein át az Álom az álomban – egy személyiség érzete című tárlat, amelynek kurátorát, Kun Kelemen Melinda galerista-művészettörténészt Rácz Vince kérdezte.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban