Na hlavný obsah

Svájci nyugdíjasok egy csoportja pert nyert klímaügyben az európai bíróságon

Az Európai Emberi Jogok bírósága első alkalommal hozott ítéletet a globális felmelegedés ügyében, amikoris kimondták, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tétlenség sérti a polgárok jogait.

Svájci nyugdíjasok egy csoportja pert nyert klímaügyben az európai bíróságon
KlimaSeniorinnen, vagyis a klímavédelemért küzdő szenior nők svájci csoportjának tagjai. Foto: TASR/AP/Jean-Francois Badias

A legfrissebb adatok szerint még soha nem lehettünk tanúi olyan meleg márciusnak, mint a múlt hónapban. Bár a kormányok világszerte vállalták a klímacélok teljesítését, a tudósok egy ideje már kongatják a vészharangot, hogy a végrehajtás túl lassú, a polgárok pedig már saját bőrükön érzik a klímaváltozás hatásait.

Ezzel indokolták beadványuk létjogosultságát azok a svájci idős hölgyek is, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, hogy a talárosok kötelezzék Bernt határozott cselekvésre.

A KlimaSeniorinnen, vagyis a klímavédelemért küzdő szenior nők svájci csoportja azt kifogásolta, hogy a nemük és a koruk alapján sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a hőhullámoknak, gyakran rosszul lesznek a rekordmagas hőmérsékletek miatt. Szerintük az állam tétlensége az oka, hogy a globális felmelegedés hatással van az egészségügyi állapotukra.

A bíróság azt mondta ki, hogy a svájci hatóságok nem vették figyelembe az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó nemzeti korlátozásokat és megállapították, hogy a svájci bíróságok nem vették komolyan a klímaváltozással kapcsolatos tudományos bizonyítékokon alapuló panaszokat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága első alkalommal hozott a globális felmelegedéssel kapcsolatos ítéletet.

A részletekről Kuslits Béla orvos, szociológus, fenntarthatósági szakértő, az egyik magyar klímaperes projekt vezetője beszélt a csütörtöki Reggeliben. A műsorvezető Tilajcsík Dóra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban