Na hlavný obsah

Čaputová: Az EU egy értékközösség

A szlovák államfő szerdán találkozott az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökével.

Čaputová: Az EU egy értékközösség
Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

A lakosoknak élniük kell választójogukkal és a lehetőséggel, hogy részt vegyenek a június elején esedékes európai parlamenti (EP) választáson – mondta szerdán Brüsszelben Zuzana Čaputová köztársasági elnök, miután találkozott Roberta Metsola EP-elnökkel, és Szlovákia több európai parlamenti képviselőjével.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és az európai intézmények szlovákiai munkatársaival is.

Rámutatott, hogy brüsszeli búcsúlátogatása egyben alkalom volt arra, hogy megemlékezzen Szlovákia uniós csatlakozásának 20. évfordulójáról. Úgy fogalmazott, az uniós tagság nagyon fontos az olyan országok számára, mint Szlovákia.

„Gyakran halljuk itthon, hogy Brüsszel diktál, de szeretném hangsúlyozni, hogy Brüsszel mi vagyunk. Olyan lehetőségünk van, amilyen korábban még soha. Részt vehetünk a közösség jövőjének alakításában“ – mondta, és rámutatott, hogy sokan csak az anyagi előnyöket látják az EU-ban, pedig ez egy értékközösség, amely „megvéd bennünket, és amely konkrét előnyöket jelent a lakosság számára“.

A köztársasági elnök hozzátette, abszurdnak tartja, amit Robert Fico mondott, miszerint Szlovákia azért veszítheti el az uniós támogatásokat, mert Ivan Korčok elveszítette az elnökválasztást.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban