Na hlavný obsah

Čaputová: A választások után is megbízható partnerként tekint Szlovákiára a NATO

A szlovák államfő elbúcsúzott Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól és beszélt a jövőjéről.

Čaputová: A választások után is megbízható partnerként tekint Szlovákiára a NATO
Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

A NATO a tavalyi parlamenti és a most lezajlott államfőválasztás után is megbízható partnerként tekint Szlovákiára – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő, miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tanácskozott Brüsszelben.

Čaputová elmondta, búcsúzni jött a főtitkártól, mivel számos NATO-csúcson képviselte Szlovákiát. Mindketten kitértek Szlovákia 20 évvel ezelőtti csatlakozására a szövetséghez.

„Újkori történelmünkben az egyik legfontosabb biztonságpolitikai döntés volt a csatlakozás” – mondta Čaputová, hozzátéve, ez a megállapítás a jelenlegi geopolitikai helyzetben is érvényes, és az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió még jobban ráirányította a figyelmet Szlovákia biztonságának fontosságára.

A júniusban leköszönő elnök arról is beszélt a NATO-főtitkárral folytatott közös megbeszélés után, hogy nem tervezi, hogy a az elnöki hivatalából való távozását követően a NATO-ban vagy a politikában folytassa tovább.

„Időre van szükségem, hogy átgondoljam, amit tanultam és tapasztaltam. Egyelőre nem szeretném elárulni a terveimet, de biztosíthatom azokat, akik azt terjesztik, hogyan valamilyen magas pozícióba, és politikai szerepvállalásra készülök, hogy jelenleg nincsenek ilyen ambícióim”

– mondta az államfő.

A szlovák köztársasági elnök búcsúkörútja során utazott Brüsszelbe, előtte Frank-Walter Steinmeier német államfővel találkozott Berlinben.

Szerdán tanácskozik Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével, este pedig Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban