Na hlavný obsah

A venezuelai ellenzék saját jelöltet indítana a közelgő választásokon

Nicolás Maduronak tetszik az elnöki szék.

A venezuelai ellenzék saját jelöltet indítana a közelgő választásokon
Foto: SITA/AP

Venezuela legnagyobb ellenzéki szövetségének vezetője arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy támogassa az ellenzék erőfeszítéseit, hogy jelöltet állítson az elnökválasztáson. Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök harmadik ciklusára törekszik a júliusi választásokon. Az ellenzék azzal vádolja őt, hogy meg akarja akadályozni, hogy jelöltet állítson – írja az AFP.

A jelöltállítás határideje hétfőn lejárt, és 12 férfi regisztrált. Az egyetlen nő, aki indulhatott volna, egy nyolcvanéves akadémikus, Corina Yoris lett volna, akit az Egyesült Demokratikus Platform (PUD) múlt héten választott ki a platform vezetője, María Corina Machado helyére.

Machado ugyan októberben megnyerte az ellenzéki előválasztást, de a rezsim tavaly óta 15 évre eltiltotta a közhivatalok gyakorlásától, többek között azért, mert támogatta az amerikai szankciókat. Ezeket az Egyesült Államok az emberi jogok és a demokratikus elvek megsértése miatt vetette ki venezuelai tisztviselők ellen. Más ellenzéki vezetőket is eltiltottak a közhivatalok gyakorlásától.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban