Na hlavný obsah

Új atomerőmű építésére utalt a szlovák miniszterelnök Brüsszelben

Még nem tudni kivel szerződik Szlovákia.

Új atomerőmű építésére utalt a szlovák miniszterelnök Brüsszelben
A mohi atomerőmű. Foto: TASR

Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön reggel a brüsszeli atomenergetikai csúcstalálkozón kijelentette, hogy Szlovákia egy új, 1100-1200 megawatt teljesítményű atomerőmű-blokk építését tervezi.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Belga Királyság által szervezett nukleáris csúcstalálkozón mintegy 20 nemzeti vezető, 37 politikai delegáció és az atomenergia-ágazat képviselői vettek részt.

A közös cél az volt, hogy növeljék a politikai nyomást az atomenergia újjáélesztése érdekében Európában, többek között az EU pénzügyi részvételével, és hangsúlyozzák az atomenergia nélkülözhetetlen szerepét a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke amellett érvelt, hogy határozott politikai jelzést kell küldeni az EU nukleáris technológiájának támogatására. Azt mondta, hogy az éghajlatváltozás sürgősségére való tekintettel az országoknak meg kell fontolniuk a könnyen elérhető, alacsony kibocsátású villamosenergia-forrásoktól való elmozdulás lehetőségeit.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban