Na hlavný obsah

Blanár kijelentette, Szlovákia nem csatlakozik a cseh kezdeményezéshez, hogy lőszert szállítsanak Kijevnek

Szlovákia mellett Magyarország sem csatlakozik a cseh kezdeményezéshez.

Blanár kijelentette, Szlovákia nem csatlakozik a cseh kezdeményezéshez, hogy lőszert szállítsanak Kijevnek
Szijjártó Péter (b) magyar- és Juraj Blanár szlovák külügyminszter 2024. március 21-én Prágában. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

A Szlovák Köztársaság nem csatlakozik ahhoz a cseh kezdeményezéshez, hogy Ukrajna számára harmadik országokból vásároljanak lőszert. A szlovák kormány álláspontja a Kijevnek nyújtott katonai segélyekkel kapcsolatban egyértelmű. Ezt Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter jelentette ki a visegrádi négyek (V4) diplomáciai vezetőinek találkozója után.

A szlovák kormány szerint az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása – ismételte meg Blanár. Egyúttal köszönetet mondott a V4-es kollégáinak a szlovák légtér védelméért, amelyet Szlovákia a jelenlegi helyzetben önerőből nem tud biztosítani, mert az S-300-as légvédelmi rendszert és a MiG-29-es vadászgépeket átadta Ukrajnának.

Magyarország sem csatlakozik a cseh kezdeményezéshez – erősítette meg Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Lengyelország azt már szerdán támogatta. Csehország kezdeményezésével igyekszik mielőbb muníciót szerezni Ukrajnának Európán kívüli országokból, és több szövetségest is megkeresett ennek finanszírozására.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban