Na hlavný obsah

Pszichopata vezetők. Mi védhetné meg a választókat a politika farkasaitól?

Pszichológiai teszt a parlamentbe?

Pszichopata vezetők. Mi védhetné meg a választókat a politika farkasaitól?
Foto: freepik

„Egyre több országban ragadják meg a hatalmat az önző, nárcisztikus pszichopaták, a jóérzésű polgárok pedig tehetetlenül nézik ámokfutásukat.” Írta nemrégiben a Napunk oldalán megjelent véleménycikkében Hunčík Péter.

A pszichiáter-közíró úgy látja, a komoly vállalatok megszűrik a potenciális munkatársakat, a „zavaros” egyének helyett a magasan képzett szakembereket preferálják. Szerinte javallott lenne a politikusok esetében is alkalmassági teszteteket bevezetni vagy legalábbis sürgősnek tartaná a társadalmi diskurzust a kérdés megoldásáról. Míg ugyanis rendőrnek, tűzoltónak, buszsofőrnek is csak olyan személy mehet, aki alkalmassági vizsgát tesz, a nagypolitikába „bárki” bejelentkezhet, tudás és felkészültség nélkül, érvel említett publicisztikájában a neves szakember. De vajon mennyire lenne ez összhangban az emberi szabadságjogokkal?

Megalkotható lenne-e a demokratikus alapelvek megsértése nélkül egy ilyen szűrőmechanizmus. Ezekről a dilemmákról beszélgetett a publicisztika szerzőjével Rácz Vince.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban