Na hlavný obsah

Köztársasági elnököt választ Szlovákia, magyar jelöltek az EP válaszztáson, közmédiából kormánymédia?

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

Már most szombaton lesz a köztársasági elnöki választások első fordulója, és az indulókat már figyelhetjük az elnökjelölti tv-vitákban is. Lesz magyar jelölt is akárcsak a pár hónap múlva esedékes EP választásokon is. Továbbra is téma a szlovák közmédia működését módosító törvénytervezet.

Egy felmérés szerint Peter Pellegrini (Hlas) házelnök 37,4 százalékkal nyerné az elnökválasztás első fordulóját Ivan Korčok (36,6%) diplomata előtt, Andrej Danko visszalépett az elnökjelöltségtől Štefan Harabin javára.

A soron következő Európai parlamenti választásokon már három magyar jelöltre is szavazhatunk. Egyrészt Ódor Lajos az, aki megméretteti magát a Progresszív Szlovákia listavezetőjeként. A Szövetség Berényi Józsefet indítja. A meglepetés jelölt pedig Hamran István, egykori rendőrfőkapitány, aki a Demokraták koalíciója listájának 3. helyén indul.

Az elmúlt és elkövetkező hetet pedig a kormány közmédia elleni harca uralta/uralja. A miniszterelnök továbbra is megkérdőjelezi a közszolgálati média objektivitását. Hozzátette, hogy a rövidített jogalkotási eljárás lehetőségéről még tárgyalni fognak a koalícióval. Pénteken néhány ezren tüntettek a kormány lépései ellen Pozsonyban és Kassán. A megmozdulást az SaS és a Progresszív Szlovákia ellenzéki pártok szervezték.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban