Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

A szlovák kormány az utóbbi időben egyre inkább a fokozódó nemzetközi elszigetelődéssel kénytelen szembesülni. Robert Fico megtalálta a módját, hogy a több bűnvádi eljárás alá vont egykori főrendőr, Tibor Gašpar parlamenti képviselő fia lehessen a Szlovák Titkosszolgálat vezetője. Egy újabb ismert szlovákiai magyar lesz egy szlovák part Európai parlamenti választasi listájának vezetője.

Egyrészt Petr Fiala cseh kormányfő a napokban bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a kormányszintű találkozókat Szlovákiával, másrészt uniós „oldalról” is érkeztek már jelzés értékű üzenetek, az ország megváltozott külpolitikai orientáltsága kapcsán.

Fico egy ügyes csellel végül is szinte már elérte, hogy saját embere ülhessen a SIS igazgatói székébe. Majd nem sokkal később Pavol Gašpar a hírszerző szolgálat igazgatóhelyettese lett, és így egyúttal az SIS irányításának és tevékenységének biztosítására vonatkozó igazgatói jogköröket is gyakorolhatja.

A soron következő Európai parlamenti választásokon már három magyar jelöltre is szavazhatunk. Egyrészt Ódor Lajos az aki megméretteti magát a Progresszív Szlovákia listavezetőjeként. A Szövetség Berényi Józsefet indítja. A meglepetés jelölt pedig Hamran István, egykori rendőrfőkapitány, aki a Demokraták koalíciója listájának 3. helyén indul.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban