Na hlavný obsah

Macron: Fico nagyon közel áll Oroszországhoz

A francia elnök bírálta a szlovák kormányfőt, amiért nyilvánosságra hozta a szövetségeseinek belső vitáját.

Macron: Fico nagyon közel áll Oroszországhoz
Emmanuel Macron francia elnök és Robert Fico szlovák kormányfő a párizsi találkozó előtt ahol kormányfők tárgyaltak az Ukrajnának nyújtandó segítségről 2024. február 26-án. Foto: SITA/AP/Lewis Joly

Robert Fico szlovák miniszterelnököt is megemlítette a csütörtöki, régóta várt élő tévéinterjújában Emmanuel Macron francia elnök. Olyan politikusnak nevezte őt, aki nagyon közel áll Oroszországhoz, és bírálta, amiért nyilvánosságra hozta a szövetségesek belső vitáját arról, hogy küldjenek-e nyugati csapatokat Ukrajnába.

„A szárazföldi csapatok témája azért került be a nyilvános vitába (…), mert a szlovák miniszterelnök, aki nagyon közel áll Oroszországhoz, azt mondja, hogy létezik egy titkos terv a szárazföldi csapatok küldésére“ – mondta Macron.

Amikor egy héttel később videokonferenciát tartottak a témában, a szlovák miniszterelnököt már nem hívták meg oda.

A tévéinterjúban Macron tagadta, hogy csapatokat akarna küldeni Ukrajnába. Franciaország „soha nem fog offenzívát vezetni, soha nem fog kezdeményezni“ – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy fel kell készülni.

„Egy célunk van, Oroszország nem győzhet“ – fejtette ki a kamerák előtt, hozzátéve, jelzést akart csupán küldeni Oroszországnak, amely egyébként semmitől sem riad vissza.

(denníkN)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban