Na hlavný obsah

Regionális prémiumot kapnak idén a tanárok

Extra juttatásban a pozsonyi és a nyugat-szlovákiai tanárok részesülnek.

Regionális prémiumot kapnak idén a tanárok
Foto: SITA/Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

Az oktatási minisztérium idén bevezeti a regionális juttatásokat a pedagógusok és a szakmai személyzet számára. 60 milliót osztanak szét. Az első kifizetésre áprilisban kerülhet sor. A cél az, hogy több képzett tanárt vonzzanak és tartsanak meg azokon a helyeken, ahol a legnagyobb a tanárhiány. Erről Tomáš Drucker (Hlas-SD), oktatásügyi miniszter számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Nagy különbségeket tapasztalunk, hogy hol van tanárhiány a magas költségek miatt. Szlovákia nyugati része – Pozsony – különösen szenved ettől, de a keleti rész, a Kassai járás és néhány nagyobb város is“ – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a tanárhiány negatívan befolyásolja az oktatás minőségét.

Drucker kifejtette, a regionális hozzájárulás összegét úgy határozzák meg, hogy az oktatói és szakmai személyzet fizetését összehasonlítják a térségben dolgozó, egyetemi végzettségű alkalmazottak átlagfizetésével. A miniszter szerint a kifizetések három részletben történnek majd.

A legmagasabb fejenkénti juttatás 145 euró, a legalacsonyabb 30 euró lehet. Az oktatási minisztérium a juttatás elosztásának módszertanát a honlapján fogja közzétenni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban