Na hlavný obsah

A fogyatékossággal élő személyeket nevelőknek sokkal nagyobb társadalmi támogatásra van szükségük

Egy felfoghatatlan tragédia irányította rá az ország figyelmét a fogyatékkal élő személyeket nevelő szülők, gondozók helyzetére.

A fogyatékossággal élő személyeket nevelőknek sokkal nagyobb társadalmi támogatásra van szükségük
Foto: Freepik

Miközben az elmúlt hónapokban tüntetésektől, gyorsított eljárású törvénymódosításoktól, jogállami vitáktól vagy éppen mezőgazdák tilatkozó megmozdulásától volt hangos az országos sajtó az egyszerű ember keserű sorsára egy felfoghatatlan tragédia irányította rá a figyelmet.

Egy észak-szlovákiai településen, Benedekfalván (Beňadiková) a 45 éves három gyermekes édesanya, Zuzana, kezében a mindössze 9 éves, súlyos fogyatékossággal élő kislányával együtt a vonat elé ugrott

A kiérkező mentők már csak az anya és lánya halálát tudták megállapítani. A falu polgármestere szerint a család a kislány speciális igényű nevelésének mindennapi terhével küzködött.

A tragédiával kapcsolatban Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megszólalt, mondván, hogy a Benedekfalun történ tragédiának egy mementónak kell lennie mindannyiunk számára, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek szülei és nevelői sokkal nagyobb támogatásra és figyelemre szorulnak, mint amennyit kapnak a társadalomtól.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban