Na hlavný obsah

Reagálva Szlovákia külpolitikai irányultságára Csehország elnapolja a közös kormányülést

Válaszul Szlovákia külpolitikájára Csehország elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi egyeztetést, amelyre április végén, május elején került volna sor Csehországban.

Reagálva Szlovákia külpolitikai irányultságára Csehország elnapolja a közös kormányülést
Robert Fico és Petr Fiala 2024. február 27-én a prágai V4 kongresszuson. Foto: SITA/AP/Petr David Josek)

„Nem tartjuk helyénvalónak, hogy a közeljövőben kormányközi konzultációt tartsunk a szlovák kormánnyal.” – mondta Petr Fiala cseh kormányfő, és hozzátette, a szlovák felet is tájékoztatták a tárgyalás elnapolásáról szóló döntésről.

„Nem lehet eltekinteni attól, hogy néhány kulcsfontosságú külpolitikai kérdésben jelentős véleménykülönbségek vannak közöttünk“ – folytatta Fiala, aki problémának tartja Blanár és Lavrov találkozóját. Jan Lipavský cseh külügyminiszter úgy fogalmazott, Csehország nemcsak a csehek és szlovákok közötti, hanem politikai szinten is jó kapcsolatokra törekszik.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a cseh kormány döntése nem befolyásolja Szlovákia szuverén külpolitikáját. Fico szerint a szlovák kormány tudomásul veszi, hogy a cseh kormány úgy döntött, hogy veszélyezteti a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Megjegyezte azonban, hogy a cseh kormányt továbbra is szívesen látják Szlovákiában.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban