Na hlavný obsah

Hollandia csehországi nagykövetsége lemondta a Szlovákia politikai helyzetéről szóló beszélésgetést

Hollandia csehországi nagykövetsége úgy döntött, hogy a jelenlegi információk alapján lemondja a szlovákiai politikai helyzetről tervezett beszélgetést. Erről csütörtökön tájékoztatott a szlovák külügyminisztérium.

Hollandia csehországi nagykövetsége lemondta a Szlovákia politikai helyzetéről szóló beszélésgetést
Foto: SITA/AP

A rendezvény keretében a prágai holland nagykövetségen az EU-tagállamok nagyköveteinek részvételével, Szlovákia csehországi nagykövetének meghívása nélkül a szlovákiai belpolitikai helyzetet vitatták volna meg.

„Nem foglalkozunk tovább ezzel a kérdéssel, mivel a Szlovák Köztársaság érdekelt a Holland Királysággal való jó kapcsolatokban” – tette hozzá a minisztérium.

Robert Fico miniszterelnök, aki bírálta Juraj Rizman, a Post Bellum szervezet képviselője és Rastislav Káčer volt szlovák diplomáciai vezető részvételét is, szintén méltatta a vita lemondását.

Fico bírálatára szerdán a Centrum pro informovanou společnost civil szervezet úgy reagált, hogy ők voltak a rendezvény szervezői, Hollandia prágai nagykövetsége csak a helyiségeket biztosította a rendezvényhez, és nem avatkozott bele az előadók kiválasztásába. „Visszautasítjuk, hogy ez egy olyan rendezvény lenne, amely bármilyen módon beavatkozna Szlovákia belügyeibe” – írták a közösségi médiában.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban