Na hlavný obsah

A német külügyminiszter szerint Bosznia-Hercegovina egységes országként lehet az EU tagja

Bosznia-Hercegovinának egységes országként kell az Európai Unió tagjává válnia, hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Szarajevóban, hozzátéve, hogy „a határok erőszakos megváltoztatása nem jó az embereknek, ez mindig csak szenvedést okozott nekik Európában és a világon”.

A német külügyminiszter szerint Bosznia-Hercegovina egységes országként lehet az EU tagja
Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere. Foto: TASR/AP

A német külügyminiszter ezzel arra reagált, hogy a boszniai Szerb Köztársaság vezetése, különösen Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta részének az elnöke a múltban többször is arról beszélt, hogy országrészének függetlenné kell válnia.

Annalena Baerbock kiemelte: nem véletlen, hogy éppen most látogatott Bosznia-Hercegovinába, hiszen az ország döntő válaszúthoz érkezett. Arra utalt, hogy az Európai Tanács tavaly úgy döntött: az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdődhetnek, amint Szarajevó teljesíti a kívánt a feltételeket.

Annalena Baerbock hétfő este megbeszélést folytatott a bosznia-hercegovinai elnökség mindhárom tagjával, illetve a nemzetközi közösség fő képviselőjével is.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban