Na hlavný obsah

Pellegrini szerint nem kellene bírálni Szlovákiát a háborús nézetek miatt

Az egész világ érdeke, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán a békéről beszéljünk, jelentette ki Peter Pellegrini a szlovák parlament elnöke, aki Prágában tárgyat a V4-es tagállamok házelnökeivel.

Pellegrini szerint nem kellene bírálni Szlovákiát a háborús nézetek miatt
Peter Pellegrini Foto: SITA

A tárgyalás témái a háború mellett a gazdasági együttműködés, az energetikai biztonság, valamint a migráció voltak. „Fontos, hogy ezen régió hangját hallani lehessen Európában és a nemzetközi politikai színtéren is, mind a négy tagállam lakosságának érdekében,” jelentette ki Pellegrini.

A cseh házelnök Markéta Pekarová Adamová arról beszélt, a legaktuálisabb téma jelenleg a biztonság. „Örülök annak, hogy sok témában egyetértünk, és abban is, hogy az ukrán konfliktus kapcsán Oroszország az agresszor,” hangsúlyozta a cseh házelnök.

Pellegrini azonban arról beszélt, két év harcok után zsákutcába kerültünk, a szövetségesek intenzív segítsége ellenére is. „Sajnálom, hogy ezért kritizálják Szlovákiát, miközben az első olyan országok között volt, akik katonailag is támogatták Ukrajnát,” hangsúlyozta a szlovák házelnök, aki szerint azonban most a konfliktus diplomáciai megoldásán kellene dolgozni.

(SIAT)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban