Na hlavný obsah

Elkezdődött Prágában a Visegrádi négyek (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója

Petr Fiala cseh kormányfő kedden a Liechtenstein-palotában fogadta Robert Fico szlovák, Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfőt. Fiala és Tusk hétfői nyilatkozatai szerint a prágai találkozó megmutatja, hogy van-e még értelme a V4-nek.

Elkezdődött Prágában a Visegrádi négyek (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója
Foto: TASR

A cseh kormányhivatal tájékoztatása szerint az energiabiztonság lesz a fő téma, továbbá az illegális migráció megelőzése és a Nemzetközi Visegrádi Alap további támogatása. A cseh kormányfő hétfőn szokatlanul kritikusan nyilatkozott Robert Fico Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseiről is.

Elmondta, az Ukrajna elleni invázió második évfordulóján elhangzott szavai értelemszerűen rányomják bélyegüket a prágai találkozóra is.

Ficót és Orbánt több tucatnyi tüntető várta és kifütyülték a két korményfőt. Amikor a szlovák kormányfő kiszállt az autóból, azt skandálták, „Ficót börtönbe”. A palotánál az EU és Ukrajna zászlaját lengették és transzparensekkel tiltakoztak. A szlovák kormányfő kicsivel közelebb lépett a tüntetőkhöz és integetett nekik.

A V4-es kormányfők legutóbb tavaly júniusban találkoztak Pozsonyban. Amióta Csehország átvette a V4 soros elnökségét, most tárgyalnak először.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban