Na hlavný obsah

Orbán Viktor és Ulf Kristersson Budapesten tárgyalt

Magyarország négy JAS 39 Gripen vadászrepülőgéppel bővíti harci légi flottáját. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezt pénteken jelentette be, miután találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

Orbán Viktor és Ulf Kristersson Budapesten tárgyalt
Ulf Kristersson (b) svéd miniszterelnök és Orbán Viktor (j) magyar kormányfő 2024. február 23-án. Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfők két megállapodást írtak alá. Az első négy Gripen bérléséről szól, a második pedig a logisztikai szolgáltatásukról.

„A mai találkozó fontos mérföldkő egy hosszú folyamatban. Ezt a hosszú folyamatot nevezhetjük a bizalom helyreállításának is, amin már hónapok óta dolgozunk“ – jegyezte meg Orbán Viktor, és megerősítette, hogy a magyar parlament hétfőn szavaz Svédország NATO-csatlakozásáról.

Kristersson jónak és konstruktívnak nevezte a budapesti tárgyalásokat. „Természetesen mindenki tudja, hogy nem értünk mindenben egyet, de aktívabban akarunk együttműködni azokon a területeken, ahol közös érdekeink vannak, és ahol együtt tudunk fellépni“ – zárta a svéd miniszterelnök.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban