Na hlavný obsah

Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP magyar államfőnek

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik Magyarország köztársasági elnökének a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón.

Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP magyar államfőnek
Foto: Elekes Andor/commons.wikimedia.org

Kocsis hozzátette: szeretnék, ha minél hamarabb megválasztanák az új köztársasági elnököt, de konkrét dátumot még nem tudott mondani.

Novák Katalin leköszönő államfő lemondásának február 26-i elfogadása után a magyar parlamentnek 30 napja van megválasztani az új köztársasági elnököt.

Az új államfő megválasztásig a magyar Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László lép automatikusan a távozó köztársasági elnök helyére.

A hvg.hu hírportál megjegyzi, hogy bár több ellenzéki pártnak is van már saját államfőjelöltje, a parlamenti erőviszonyok, a Fidesz-KDNP kétharmada miatt ennek nincs sok jelentősége, mivel a köztársaságielnök-választáson első körben kétharmados, második körben feles többséggel csak a Fidesz-KDNP jelöltje, azaz Sulyok Tamás lehet az államfőválasztás győztese.

(mti, hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban