Na hlavný obsah

A KDH alkotmányos válság kialakulásától tart a Btk. módosítása miatt

Az ellenzéki KDH alkotmányos válság kialakulásától tart a Büntető törvénykönvy módosítása miatt, ezért hatályba lépésének elhalasztását javasolja.

A KDH alkotmányos válság kialakulásától tart a Btk. módosítása miatt
Milan Majerský, a KDH elnöke. Foto: TASR/Milan Kapusta

„Attól tartunk, alkotmányos válság van kialakulóban, ez a lehető legrosszabb, ami az országgal történhet, mert egyes csoportok a módosítást fogják érvényesnek tartani, mások pedig megkérdőjelezik” – fogalmazott Milan Majerský a KDH elnöke.

A kereszténydemokrata mozgalom ezért azt javasolja, hogy csak 2025. január 1-jén lépjen hatályba. Majerský szerint a legjobb az lenne, ha a kormány belátná, hogy tévedett, és lehetőséget teremtene a tárcaközi egyeztetésre.

A kormány csütörtökön elfogadta, hogy a nemi erőszak és a szexuális visszaélések esetében maradjon az eddigi 20 éves elévülési idő. Emellett indítványozta, hogy a parlament gyorsított eljárásban fogadja el ezt a módosítást, és március 15-i hatályba lépést javasol, tehát ugyanazt a dátumot, amikor az egész Btk-módosításnak kellene hatályba lépnie, melyet február 8-án fogadott el a parlament.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban