Na hlavný obsah

Orbán Viktor megszüntetné az EP képviselők közvetlen választását

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kivenné az uniós országok állampolgárainak kezéből az Európai Parlamenti képviselők megválasztásának jogát. Mindez a miniszterelnök Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellárral való beszélgetéséből derült ki, mely során kifejetette, hogy a közvelten választás helyett a tagállamok kormányainak kellene jelölteket küldeniük az Európai Parlamentbe.

Orbán Viktor megszüntetné az EP képviselők közvetlen választását
Foto: TASR/AP

Orbán szerint az Európai Parlament nem működik, ennek fő oka pedig az, hogy az 1979-ben megváltoztatott gyakorlat értelmében nem a tagállamok kormányai, hanem az állampolgárok választják a képviselőket.

A magyar miniszterelnök úgy gondolja, hogy az Európai Unió Tanácsának is aktívabb és határozottabb politikai lépéseket kellene hoznia. Orbán az EU soros elnökségének idei, magyarország által betöltött idejére prioritásként tűzte ki a Nyugat-Balkán felé nyitást is. Szerinte Szerbiát minél előbb integrálni kellene, hiszen, kiemelve a Kínával kötött szabadkereskedelmi megállapodást, annak számos egyéb nemzetközi lehetősége is van.

Végezetül Ukrajna helyzete is szóba került, ahol szerinte minimum fegyverszünetet kellene elérni, ugyanakkor továbbra sem támogatja az Oroszország által megtámadott ország EU csatlakozását, véleménye szerint ugyanis erre utoljára 2008-ban volt kockázatmentes lehetőség.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban