Na hlavný obsah

A Nézőpont Intézet szerint Magyarország többsége támogatja Novák Katalin döntését

A magyarországi kormányközeli Nézőpont Intézet közvéleménykutatása szerint az ország államporgárainak többsége támogatja Novák Katalin szombaton lemondott köztársasági elnök döntését.

A Nézőpont Intézet szerint Magyarország többsége támogatja Novák Katalin döntését
Novák Katalin, a lemondott magyar államfő. Foto: SITA/Diana Černáková

A megkérdezettek 85 százaléka hallott a botrányt kiváltó kegyelmi ügyről, 83 százalékuk hibás döntésnek tartja, 70 százalékuk pedig támogatja Novák lemondását. Az egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit politikából való távozását a megkérdezettek 69 százaléka támogatja. A kutatás 500 fő telefonos megkeresésén alapult.

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből, Bayer Zsolt magyarázatot követelt tőle, emellett pedig Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt az üggyel kapcsolatban.

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében, egyben a második köztársasági elnök aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása során egy botrány miatt kényszerült lemondani.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban