Na hlavný obsah

Tüntetést hirdetett az elnökválasztás elhalasztása után a szenegáli ellenzék

A szenegáli ellenzék az elnökválasztás elhalasztását követően demonstrációt hirdetett. A választást eredetileg február 25.-én tartották volna, azonban a tisztségért már nem induló jelenlegi elnök, Macky Sall bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztják azt.

Tüntetést hirdetett az elnökválasztás elhalasztása után a szenegáli ellenzék
Foto: SITA/AP/Stefan Kleinowitz

Döntését azzal indokolta, hogy a szavazásból kizárt jelöltek ügyében komoly vita kerekedett az igazságszolgáltatási szervek és a parlament közt. A választás elhalasztását a szintén ellenzéki Szenegáli Demokrata Párt is kérte, mivel jelöltjüket eltiltották az indulástól, aki emiatt két bírót is korrupcióval vádol.

Az elnök szerint az ország nem engedhet meg magának egy újabb válságot a 2021 márciusában és 2023 júniusában történt véres zavargások után. Az elnök egyben megerősítette, hogy nem indul újra a tisztségért. Az AP hírügynökség által idézett forrás szerint a jelenlegi döntés komoly próbatétel az egyre több államcsínnyel küszködő nyugat-afrikai ország számára.

Időközben bejelentések érkeztek arról, hogy Szenegál fővárosában, Dakarban könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, emellett pedig őrizetbe vették az ország egykori miniszterelnökét Aminata Tourét.

(ctk, AP)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban