Na hlavný obsah

Másfél milliárd eurós csomagot készít elő a kormány

Másfél milliárd eurós csomagot készít elő a kormány melyben számolnak újabb bevételekkel és költségmegtakarításokkal - nyilatkozta a Bloombergnek Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter.

Másfél milliárd eurós csomagot készít elő a kormány
Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter Foto: SITA/Úrad vlády SR

A szakminiszter feltétlezése szerint jövőre már nem lesz szükség energiatámogatásra. A Bloomberg emlékeztetett arra, hogy az uniós országok közül Szlovákiában a legmagasabb az államháztartási hiány.

Kamenický szerint az energiatámogatással a GDP hozzávetőleg egy százalékát, azaz nagyjából egymilliárd eurót lehetne megtakarítani, de úgy gondolja, hogy az egészségügyben végbemenő változásokkal a költségvetési bevételek is növekedni fognak.

A tárcavezető ígérete szerint a kormány évente egy százalékkal csökkenti majd az államháztartási hiányt. Mindezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy szeretnék, ha a befektetők látnák, hogy világos és átgondolt konszolidációs tervvel rendelkeznek.

A korábbi kormánybejelentések szerint a 6 és fél százalékos államháztartási hiányt 6 százalékra csökkentik majd az idei évben, a Költségvetési Tanács szakértői szerint azonban hibásak a számítások és a hiány emelkedni fog.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban