Na hlavný obsah

Gazdák ezrei tüntetnek Brüsszelben az EU-csúcs napján

Brüsszelben csütörökön reggel közlekedési dugók alakultak ki, miután több ezer traktor érkezett a belga és európai gazdák tömeges tiltakozására.

Gazdák ezrei tüntetnek Brüsszelben az EU-csúcs napján
Foto: SITA/AP

A belga RTBF televízió hangsúlyozta, hogy a tiltakozást szándékosan szervezték február 1-jére, a rendkívüli EU-csúcs idejére.

A belga hírügynökség szerint az Európai Parlament előtti téren a demonstrálók szalmakupacokat gyújtottak fel, és tojásokkal, petárdákkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Emellett tiltakozni kívánnak az Európai Bizottság és az Európai Tanács székhelye közelében, ezt a területet azonban a kora reggeli órák óta kordonokkal lezárták.

Csütörtök délután a mezőgazdasági szakszervezetek képviselői találkoznak Janusz Wojciechowskival, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával.

A belga gazdák ellenzik az EU Mercosur-országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodását, különböző adminisztratív egyszerűsítéseket követelnek, kritizálják az „érthetetlen“ európai szabványokat, és igazságosabb árakat követelnek eladott termékeikért.

Az európai gazdák elégedetlensége nem képezi részét az EU-csúcs hivatalos tárgyalásainak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban