Na hlavný obsah

Az EU vezetői megállapodtak az 50 milliárd eurós támogatásról Ukrajnának

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön az X közösségi hálón bejelentette, hogy az uniós vezetők rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról.

Az EU vezetői megállapodtak az 50 milliárd eurós támogatásról Ukrajnának
Charles Michel (b), az Európai Tanács elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j), 2022. április 20-án Kijevben. Foto: TASR/AP

„Megvan a megállapodás, egységesek vagyunk“írta Michel nem sokkal az uniós kormány- és államfők találkozójának kezdete után.

Pontosította, hogy a támogatást 2027-ig folyósítják, ami szerinte „stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást jelent Ukrajna számára“.

A tárgyalások előtt kisebb munkamegbeszéléseket tartottak.

A Politico szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott találkozója a jelek szerint döntő jelentőségű volt. Később csatlakozott hozzájuk Mark Rutte holland miniszterelnök, Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Alexander De Croo belga szövetségi kormányfő is.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban