Na hlavný obsah

A 100 napja hatalmon lévő kormány számos lépését bírálta az SaS

Robert Fico száz napja hatalmon lévő kormánya nem hozott sem békét, sem konszolidációt, sőt a demokrácia és a jogállamiság leépítésén dolgozik – nyilatkozták az ellenzéki SaS képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójuk során.

A 100 napja hatalmon lévő kormány számos lépését bírálta az SaS
SaS politikusai egy sajtótájékoztatón 2023. október 23-án. Foto: SITA/Milan Illík

A párt elnöke, Richard Sulík a kormány legnagyobb hibájának a Büntetőtörvénykönyv tervezett módosítását tartja, amely szerinte gazdasági károkat okoz és veszélyezteti az ország biztonságát. Mária Kolíková úgy gondolja, hogy a módosítás csak egyes kormányközeli személyek megsegítését célozza, emellett pedig szerinte a szakembereknek esélyük sincs a változtatások ilyen gyors gyakorlatba emelésére.

Kolíková emellett bírálta a parlamenti vita korlátozását is. Jana Bittó Cigániková a egészségügyi díjemelést, míg Marián Viskupič a kormány államháztartáshoz való hozzáállását bírálta. Utóbbi egyben rámutatott, hogy uniós szinten Szlovákiában van a legmagasabb államháztartási hiány, az Európai Bizottságtól érkező kritika pedig erősen cáfolja a kormányprogramban ígért konszolidációt.

A Progresszív Szlovákia, az SaS, valamint a KDH ellenzéki pártok az elmúlt hetekhez hasonlóan ma 18 órától is országszerte demonstrációkat tartanak. Tüntetésre kerül sor többek között Pozsonyban, Nyitrán, Kassán és Szencen, de első alkalommal Dunaszerdahelyen, a Városi Művelődési Központ előtt is. Emellett a tüntetésekkel szolidaritást vállaló állampolgári megmozdulásokra kerül sor egyebek mellett Rimaszombatban és Érsekújvárban.

(tasr, denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban