Na hlavný obsah

Németország oroszbarát dezinformációs kampányt leplezett le az X-en

Németország széles körű oroszbarát dezinformációs kampányt leplezett le, amely több ezer hamis fiókot használt az X közösségi hálón, hogy megpróbálja felszítani az indulatokat Németország Ukrajnának nyújtott segélye ellen. Ez derül ki a Der Spiegel című német hetilap jelentéséből, amely kormányzati dokumentumokra hivatkozott.

Németország oroszbarát dezinformációs kampányt leplezett le az X-en
Foto: Freepik

A német külügyminisztérium által megbízott szakértők speciális szoftverrel figyelték az X platformon december 20. és január 20. között közzétett bejegyzéseket. Ennek során állítólagosan 50 ezer hamis felhasználói fiókra bukkantak, amelyek együttesen több mint egymillió német nyelvű posztot hoztak létre.

Elemzők ezt a dezinformációs kampányt a Doppelgänger nevű, a hatóságok által már ismert, Oroszországhoz köthető akcióhoz kapcsolták.

A leleplezés egy olyan időszakban történik, amikor fokozódik az aggodalom amiatt, hogy az egyre kifinomultabb dezinformációs kampányok befolyásolhatják a közelgő választásokat.

Josep Borrell, az Európai Unió diplomáciai vezetője a héten figyelmeztetett, hogy 2024 kritikus év lesz az Oroszországhoz hasonló szereplők dezinformációs kampányai elleni küzdelem szempontjából. A Világgazdasági Fórum idén szintén a dezinformációt jelölte meg a következő két év első számú fenyegetéseként.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban