Na hlavný obsah

Az Európai Parlament elítélte a Fico-kormány büntetőjogi törvénymódosításait

Az Európai Parlament hivatalos állásfoglalásban ítélte el a Robert Fico (Smer-SD) kormánya által javasolt büntetőjogi változásokat, beleértve a Speciális Ügyészség megszüntetését.

Az Európai Parlament elítélte a Fico-kormány büntetőjogi törvénymódosításait
Foto: SITA/AP

Az állásfoglalást 496 EP-képviselő szavazta meg, mindössze 70-en voksoltak ellene. A határozat szövegében a képviselők Szlovákia korrupció elleni küzdelmével, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos aggodalmaikat fejezték ki, amennyiben a pozsonyi parlament elfogadja a Btk. módosítását.

A dokumentum szerint a módosítások elfogadása megkérdőjelezné, hogy a szlovák kormány akar-e harcolni a korrupció ellen és védeni az EU pénzügyi érdekeit. Robert Fico kormányfő erre reagálva azt mondta, az ellenzéki szlovák EP-képviselők Szlovákia ellen hergelik az uniós intézményeket, és megpróbálják meggyőzni azokat, hogy büntessék meg az országot, például az uniós támogatások megvonásával.

„Az Európai Parlament határozata a szlovák ellenzéki képviselők műve, magán viseli a kézjegyüket” – fogalmazott a miniszterelnök.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban