Na hlavný obsah

A kínai hadsereg készen áll megakadályozni minden, Tajvan függetlenségére irányuló törekvést

A kínai hadsereg pénteken kijelentette, hogy megsemmisít minden olyan törekvést, amely a függetlenség kivívására irányul Tajvanon, ahol szombaton elnökválasztást tartanak.

A kínai hadsereg készen áll megakadályozni minden, Tajvan függetlenségére irányuló törekvést
Foto: TASR

Ezt a kínai védelmi minisztérium szóvivője fejtette ki egy nyilatkozatban. Szerinte a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt az Egyesült Államoktól vásárolt fegyverekkel veszélyes háborús feltételek irányába tereli a szigetet.

A szombati választás favoritja a felmérések szerint a kormányzó párt jelöltje, Lai Csing-te alelnök, aki magát Tajvan függetlenségének pragmatikus harcosaként jellemzi. Kína szeparatistának bélyegzi őt.
A tajvani választást világszerte nagy figyelemmel kísérik, mert a győztes vezeti majd a stratégiai szempontból fontos szigetet, amely a félvezetők egyik fő gyártója.

A pekingi kommunista kormány Tajvant a területéhez tartozónak tekinti, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking többször kijelentette, hogy egy napon uralni fogja a demokratikus Tajvant, és nem zárta ki a katonai erő alkalmazását sem.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban