Na hlavný obsah

A Dél-Afrikai Köztársaság Hágában hivatalosan megvádolta Izraelt az ENSZ népirtási egyezményének megsértésével

Ma (csütörtök) kezdődik a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a gázai háborút érintő tárgyalás.

A Dél-Afrikai Köztársaság Hágában hivatalosan megvádolta Izraelt az ENSZ népirtási egyezményének megsértésével

A Dél-Afrikai Köztársaság decemberben nyújtott be keresetet, ami szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Izrael alaptalannak minősítette a keresetet, és arra kérte a Nemzetközi Bíróságot, hogy utasítsa el. „Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik” – közölte. Az Egyesült Államok „érdemtelennek” minősítette az ügyet.

A Dél-Afrikai Köztársaság arra kérte a bírákat, hogy kötelező erejű ideiglenes intézkedéseket szabjanak ki Izraelre, többek között a Gázai övezetben zajló izraeli katonai hadjárat azonnali leállítását.

Izraelnek pénteken kell felszólalnia Hágában. Jichák Hercog elnök már nyilatkozott országa esetleges védelmével kapcsolatban, amelyet szerinte a nemzetközi humanitárius jogra alapoznának.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este videonyilatkozatban védte meg országa cselekedeteit.
A Hamász által ellenőrzött Gázai övezetben működő egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli katonai hadjárat eddig több mint 23 200 áldozatot követelt, akiknek mintegy kétharmada nő és gyermek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban