Na hlavný obsah

A csütörtöki ülésnapot a büntető törvénykönyv módosításáról szóló vita is uralja majd

A parlamenti képviselők a csütörtöki ülést a választások és a politikai pártok finanszírozásának ellenőrzésével foglalkozó állami bizottság elnökének megválasztásáról szóló javaslatról való vita befejezésével kezdték.

A csütörtöki ülésnapot a büntető törvénykönyv módosításáról szóló vita is uralja majd
Foto: SITA

Az elnököt jövő héten kedden, azaz (január 16-án) választják meg. Csütörtökön a képviselőknek már csak a büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó rövidített jogalkotási eljárásról szóló javaslatról kell tárgyalniuk, amelyet hétfő óta vitatnak.

Elsősorban ellenzéki képviselők szólalnak fel, bírálják a gyorsított eljárásra vonatkozó javaslatot, és szabályos tárcaközi egyeztetést akarnak a változtatásokról. Emellett a büntetési tételek tervezett csökkentésének veszélyeire figyelmeztetnek, kiváltképp a vagyon elleni bűncselekmények esetében. A változtatások miatt az uniós támogatások is veszélybe kerülhetnek. Az ellenzék elutasítja a speciális ügyészség tervezett megszüntetését

A kormánykoalíció részéről Boris Susko igazságügyi miniszter szólalt fel. Szerinte a büntetési tételek csökkentésével az alternatív büntetések kiszabásának lehetőségét kívánják ösztönözni. Cáfolta, hogy nem fenyegeti majd tényleges szabadságvesztés a korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit a módosítás után. Kitart amellett, hogy indokolt a gyorsított parlamenti eljárásra vonatkozó javaslat. (TASR)

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban