Na hlavný obsah

Napenergia mindenütt – látogatóban a Tomojka családnál

Több száz eurót lehet megtakarítani havi szinten napelemek felszerelésével.

Napenergia mindenütt – látogatóban a Tomojka családnál
Foto: Tomojka házaspár archívuma

Portugália 2023 novemberében 6 napon keresztül annyi energiát termelt megújuló forrásokból, mint amennyire az egész országnak szüksége volt.  Így a 10 milliós államnak jó esélye van arra, hogy 2050-re szén-dioxid semleges országgá váljon. Portugáliában a kormány központilag támogatja az alternatív energiahordozókat. Nálunk ez még gyerekcipőben jár, bár a covid következményeként előtérbe került energiaválság sok családot győzött meg arról, hogy érdemes alternatív energiaforrásokba fektetni. Ezek egyike a napelem.

H. Rudas Dóra az ország keleti csücskében egy olyan házban járt, ahol minden áramra működik. És ezt az áramot a családi ház tetejére szerelt napelemek termelik meg. Ennek köszönhetően a Tomojka házaspár havonta több száz eurót takarít meg, de a beszélgetésből kiderül, a családnak nem csak az anyagiak fontosak.

Tomojka Vojtko Béla és felesége Tünde a szlovák televízió magyar adásának külső munkatársai, mindennapjaik elsősorban a tévés munkához kötik mindkettőjüket, két gyermeket nevelnek bodrogközi otthonukban.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban