Na hlavný obsah

Reggeltől ülésezik a szlovák parlament

Az ülés a kormánynak a büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslata megvitatásával kezdődött, amely a Speciális Ügyészség megszüntetését irányozza elő. A törvénymódosítást rövidített eljárásban tárgyalják. A vitára ötvennyolc hozzászóló jelentekezett.

Reggeltől ülésezik a szlovák parlament
Foto: SITA/Milan Illík

Grendel Gábor, a Slovensko, KÚ, Za ľudí-frakció képviselője emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság is kifogásokat emelt a tervezett módosítások ellen, továbbá arra, miszerint negatív hatásai lesznek, ha a súlyos bűncselekmények átkerülnek a különleges ügyészségtől a kerületi ügyészségekre.

Branislav Vančo a PS képviselője azt hangsúlyozta, gyorsított eljárást a törvény csak súlyos helyzetekben engedélyez, ebben az esetben viszont épp a beterjesztett módosítás fenyegeti az emberi jogokat, a biztonságot, és elfogadása gazdasági károkat okozna.

A szintén PS-es Lucia Plaváková is azt emelte ki, hogy a rövidített eljáráshoz rendkívüli körülmények között lehet folyamodni, eközben a kormány eddig a 21 javaslatból 15-öt így nyújtott be. Hozzátette, ezeket az Alkotmánybíróságnak kell megvizsgálnia.

Marián Čaučík, a KDH képviselője is ezeket hangsúlyozta felszólalásában.

Mária Kolíková, az SaS képviselője szerint „Az egész jogszabály úgy van felépítve, hogy nyomást gyakorol a bíróra: először a felfüggesztett büntetést fontolja meg, ha ez nem lehetséges, akkor a pénzbüntetést, és ha ez sem lehetséges, akkor a házi őrizetet. És mindez függetlenül attól, hogy mennyire súlyos a bűncselekmény“ – tette hozzá Kolíková.

Martina Holečková, a KDH képviselője arra figyelmeztetett, hogy a módosítás miatt veszélybe kerülhet az uniós támogatások felhasználása is.

A jelenlegi ülés napirendjén több mint 20 pont szerepel.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban