Na hlavný obsah

Az ukrajnai és a gázai háború is befolyásolta az újévi ünnepségeket

Az Ukrajnában és a Gázai övezetben zajló háborúk a szilveszteri és újévi ünnepségeket is befolyásolták. Sok városban vasárnap különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyes helyeken pedig teljesen lemondták a szilveszteri rendezvényeket.

Az ukrajnai és a gázai háború is befolyásolta az újévi ünnepségeket
Izraeli tank a Gázai Övezet határánál 2024. január 1-én. Foto: SITA/AP

Az ausztráliai Sydney-ben minden eddiginél több rendőrt vetettek be. A városban palesztinbarát tüntetések zajlottak, miután az operaházat az izraeli zászló színeivel világították meg.

A Vatikánban Ferenc pápa a háborús szenvedés által megpecsételt 2023-as évről emlékezett meg. A Szent Péter térre néző Apostoli Palota egyik ablakából mondott hagyományos vasárnapi áldása során „a meggyötört ukrán, palesztin, izraeli, szudáni népért és másokért“ imádkozott.

Japán-szerte megszólaltak a harangok, és az emberek összegyűltek a szentélyekben és templomokban, hogy köszöntsék az új évet. A tokiói Tsukiji templomban a látogatók forró tejet és kukoricalevest kaptak, miközben sorban álltak, hogy megüssék a nagy harangot. A nagy oltár előtt pedig orgonakoncertet tartottak.

A New York-i ünnepség szervezői szintén rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak a palesztin Hamász mozgalom és Izrael háborúja által kiváltott, szinte mindennapos tüntetések miatt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban