Na hlavný obsah

Heves harcok Gázában: Izraeli katonák és a Hamász fegyveresei ütköznek, Nuszeiratot intenzív bombázás éri

Heves harcokról számoltak be helyi források a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban, ahol izraeli katonák és a Hamász fegyveresei csaptak össze. Az övezet középső részén lévő Nuszeiratot is intenzíven bombázták, több tízezer embernek kellett elmenekülnie a térségből.

Heves harcok Gázában: Izraeli katonák és a Hamász fegyveresei ütköznek, Nuszeiratot intenzív bombázás éri
Foto: SITA/AP

A Gázai övezet középső részén legkevesebb százan haltak meg és 158-an sérültek meg az izraeli légicsapásokban az elmúlt 24 órában, közölte egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő.

Közben Izrael felszólította a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy utasítsa el a Dél-Afrikai Köztársaságnak azt a keresetét, miszerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint „Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a Gázai övezet déli részén végrehajtott tömeges kitelepítések miatt egyre nagyobb ütemben terjednek a fertőző betegségek. A menedékhelyek zsúfoltak, a személyes higiénia nem megoldott, kevés a gyógyszer, az egészségügyi dolgozók túlterheltek.

A WHO aggasztónak tartja az esetszámok emelkedését. Felső légúti megbetegedésben 180 ezren szenvedtek az elmúlt három hónapban. 136 ezernél is több hasmenéses esetet regisztráltak, a bőrbetegségben szenvedők száma több tízezerre tehető.

(MTI, telex, BBC)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban