Na hlavný obsah

Jermak szerint Zelenszkij és Orbán találkozójára a közeljövőben kerülhet sor

Ukrajna és Magyarország Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójának előkészítésén dolgozik. Ezt csütörtökön jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Jermak szerint Zelenszkij és Orbán találkozójára a közeljövőben kerülhet sor
Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfõ mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2). Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha valóban sor kerül rá, ez lesz az első találkozó a két vezető között azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Orbán Viktor többször is megakadályozta, hogy az EU pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajnának, és elutasította, hogy Kijevet fegyverszállításokkal támogassa. Ellenzi továbbá Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának elindítását, és az invázió kezdete óta nem látogatt el Kijevbe – emlékeztetett az AP hírügynökség.

„Azon dolgozunk, hogy a közeljövőben megszervezzük a két vezető találkozóját“ – írta Jermak az X platformon, miután telefonbeszélgetést folytatott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

„Természetesen nem fogunk változtatni a demokráciapárti álláspontunkon, de várom a januári személyes találkozónkat, hogy megvitassuk a legégetőbb kétoldalú kérdéseket“ – írta Szijjártó a Facebookon.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban