Na hlavný obsah

Egy XXI. századi avantgardista – interjú Macsovszky Péterrel

Az érsekújvári születésű kétnyelvű író és műfordító, a már évek óta külföldön élő Macsovszky Péter termékeny alkotó. Már több, mint harminc kötete jelent meg, többségében szlovák nyelven, de hosszabb-rövidebb időközönként magyar nyelvű kötetei is napvilágot látnak.

Egy XXI. századi avantgardista – interjú Macsovszky Péterrel
Foto: madari.sk

Első verseskötete, a Strach z utópie (Rettegés az utópiától) 1994-ben látott napvilágot. Négy évvel a szlovák debütálást követően jelent meg első magyar könyve, az Álbonctan, amiért megkapta a Madách-díj nívódíját. 2007-ben Mészöly Miklós-díjjal tüntették ki. 2016-ban a Tantalópolis című kísérleti regényéért elnyerte az Anasoft litera nevű legrangosabb szlovákiai irodalmi díjat. Szentkuthy Miklós Burgundi krónika című művének szlovák fordításáért pedig neki ítélték oda a legjobb fordításért járó Ján Hollý-díjat.

Macsovszky Péterrel gyermek- és fiatalkoráról, első irodalmi próbálkozásairól, Kassák Lajoshoz fűződő viszonyáról, zenei kísérletezéseiről és utazásairól, valamint legszebb olvasási élményeiről is beszélgetett a hétfői Nappali egyik szerkesztő-műsorvezetője, Jakubecz László.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban