Na hlavný obsah

Független szerkesztőségek tiltakoznak a magyar kormány szuverenitásvédelmi törvénye ellen

A szabad média ellehetetlenítését célozza a most elfogadott szuverenitásvédelmi törvény – a többi között ez áll abban a közös állásfoglalásban, amelyet 10 független sajtóorgánum főszerkesztő adtak ki.

Független szerkesztőségek tiltakoznak a magyar kormány szuverenitásvédelmi törvénye ellen
Fidesz egyik lakossági fóruma ahol a szuverenitásvédelmi törvényt megelőző nemzeti konzultációt propagálták. Foto: MTI/Lakatos Péter

Miközben az Európai Unió az újságírók politikai függetlenségének biztosítása mellett kardoskodik, Magyarországon éppen attól tartanak az újságírók, hogy a most elfogadott szuverenitásvédelmi törvény ellehetetleníti a munkájukat.

Az új jogszabály vonatkozhat a politikai pártok külföldi finanszírozására, esetleg a médiára és a civil szervezetekre is, amelyekről Orbán Viktor miniszterelnök azt állítja, hogy Washington vagy Brüsszel befolyása alatt állnak.

Egy intézményt, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is létrehoznak, ami vizsgálatokat indíthat, a külföldi anyagi támogatásokkal szemben. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics szerint az új hivatal létrehozása komoly veszélyt jelent az emberi jogokra.

10 független sajtóorgánum főszerkesztői adták ki azt a közös nyilatkozatot, amelyben rámutatnak a jogszabály általuk kifogásolt hibáira.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban